Je kantoor voorbereiden op een nieuwe werkomgeving

nieuwe-werkomgeving

Langzaam maar zeker gaan er weer wat meer mensen naar kantoor om te werken. Jij misschien ook wel, al zal het niet zo zijn zoals je gewend bent.


Een kopje koffie halen voor je collega’s zit er voorlopig niet in, want dat is nou niet bepaald ‘corona proof’. Maar dat is niet het enige waar we op kantoor op moeten gaan letten. Is jouw werkplek al voorbereid op de nieuwe werkomgeving?

Bureaus verplaatsen of plexiglas plaatsen

Werken jij en je collega’s in eilandjes met de bureaus tegen elkaar of gewoon dicht bij elkaar? Overweeg dan om bureaus te verplaatsen, vooral als deze bureaus niet heel breed zijn en je dus (te) dicht bij je collega zit. Probeer zoveel mogelijk de anderhalve meter aan te houden.

Heeft het kantoor niet de ruimte om bureaus uit elkaar te plaatsen, dan is er ook nog altijd de optie om plexiglas panelen tussen bureaus te plaatsen. Deze zie je nu ook veel in winkels en supermarkten. Met plexiglas panelen kun je jouw collega nog gewoon spreken en creëer je een veilige werkplek. Bovendien bespaar je kostbare ruimte als je kantoor niet zo groot is.

Reinig je werkplek regelmatig

Misschien iets waar je voorheen niet bij stilstond, want het kantoor werd toch één keer in de week schoongemaakt door een professioneel bedrijf. Nu er zo gehamerd wordt op hygiëne is het echter belangrijk dat je regelmatig je werkplek reinigt. Sla hierbij zeker je toetsenbord en muis niet over! En als je dan toch bezig bent: ga ook eens met een reinigingsdoekje over de deurklinken, kranen en bureaustoel leuningen. Last but not least, was regelmatig je handen. Wat je nu ook veel ziet is een desinfectiemiddel dat medewerkers kunnen gebruiken wanneer ze het kantoor binnenkomen of gewoon wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Looproutes

Afhankelijk van hoe groot het kantoor is en hoeveel medewerkers er werken, kun je ervoor kiezen om looproutes te maken. Dit maakt het gemakkelijker voor jou en je collega’s om de anderhalve meter afstand te borgen. Onderzoek daarom goed waar de knelpunten op jouw kantoor zitten. Zijn er bijvoorbeeld veel smalle doorgangen waar je moeilijk afstand kan bewaren? Bedenk hier dan een oplossing voor.

Lunchtijden opsplitsen

Een simpele maar effectieve maatregel: ga niet zoals voorheen met iedereen tegelijk lunchen en aan één tafel zitten. Werk je bij een klein bedrijf met 4 à 5 werknemers, dan is dit uiteraard geen probleem, zolang je maar afstand kunt bewaren. Bij meer werknemers is het verstandig om de lunchtijden op te splitsen, zodat mensen niet te dicht bij elkaar zitten.

Uiteraard zijn deze tips nutteloos als niemand er rekening mee houdt. Probeer nieuwe richtlijnen op je kantoor daarom zo goed mogelijk na te leven. Is het niet voor jezelf, dan wel voor de mensen in je omgeving!