Blog

Het verschil tussen werkstoelen en bureaustoelen

In de moderne werkomgeving draait alles om comfort en efficiëntie. Het kiezen van de juiste stoel is hierbij erg belangrijk. Werkstoelen en bureaustoelen zijn twee veelvoorkomende opties, elk met hun eigen kenmerken en doeleinden. In deze blog duiken we dieper in de wereld van werkstoelen en leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn. We onderzoeken de variëteit aan werkstoelen die beschikbaar zijn en vergelijken ze met de vertrouwde bureaustoelen. 

Lees meer “Het verschil tussen werkstoelen en bureaustoelen”

Een productieve werkomgeving met inspirerende bureaustoelen

Een productieve werkomgeving is van essentieel belang voor het behalen van goede resultaten en het stimuleren van creativiteit. Een van de sleutelfactoren die hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is de keuze van de bureaustoel. Een inspirerende bureaustoel kan een enorm verschil maken in de werkomgeving en kan helpen bij het creëren van een positieve sfeer en een comfortabele werkplek. In deze blog gaan we dieper in op het belang van inspirerende bureaustoelen en hoe ze kunnen bijdragen aan een productieve werkomgeving.

Lees meer “Een productieve werkomgeving met inspirerende bureaustoelen”

interstuhl wit frame groen stof

De nieuwe Interstuhl EVERYis1 bureaustoelen met witte frames!

Als je op zoek bent naar een nieuwe bureaustoel, dan is het belangrijk om te kiezen voor een stoel die niet alleen comfortabel is, maar ook goed past bij de uitstraling van jouw kantoor of thuiswerkplek. Bij Bureaustoel.nl hebben we nu een nieuwe toevoeging aan het Interstuhl assortiment, namelijk witte frames! Naast de nieuwe witte frames zijn ook deze stoelen te combineren met vele stofkleur mogelijkheden. We vertellen je in deze blog graag meer over deze nieuwe bureaustoelen van Interstuhl en wat de voordelen zijn.

Kleur verhoogt de werksfeer en arbeidsvreugde

Veel mensen denken bij bureaustoelen nog steeds aan de standaard zwarte stoel met een metalen frame. Maar waarom zou je niet eens kiezen voor iets anders? Kleur kan namelijk enorm bijdragen aan de werksfeer op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kleur een positief effect heeft op ons humeur en onze productiviteit. Kleur heeft de kracht om ons te beïnvloeden op emotioneel en fysiek niveau en het kan zelfs ons gedrag en prestaties beïnvloeden. Zo zijn blauwe en groene tinten kalmerend en ontspannend, terwijl rood en oranje tinten energie en enthousiasme opwekken. Geel kan ons gevoel van optimisme en geluk vergroten, terwijl paars een gevoel van luxe en creativiteit kan oproepen. Door het gebruik van kleur op de werkplek, kunnen we ons humeur en gevoel van welzijn verbeteren en daarmee ook onze productiviteit en creativiteit verhogen. De Interstuhl bureaustoelen bieden een uitstekende mogelijkheid om kleur te integreren op de werkvloer. Naast het functionele aspect van de bureaustoelen, bieden ze ook een stijlvolle en kleurrijke toevoeging aan elke werkplek. Met de keuze uit vele verschillende kleurstoffen, kun je de perfecte kleurencombinatie samenstellen die past bij jouw persoonlijke stijl en voorkeur.

Witte frames voor een moderne uitstraling

Bij de nieuwe Interstuhl bureaustoelen zijn de witte frames een belangrijke toevoeging. Deze frames geven de stoelen een moderne uitstraling en passen perfect bij een hedendaagse kantoorinrichting. Het witte frame is verkrijgbaar met vele verschillende stofkleuren, waardoor er voor iedereen een geschikte stoel te vinden is.

Verstelbare ledensteun en 4D-armsteunen

Natuurlijk gaat het bij een goede bureaustoel niet alleen om het uiterlijk. Ook het comfort en de ondersteuning die de stoel biedt zijn belangrijk. De nieuwe Interstuhl bureaustoelen zijn voorzien van verschillende verstelmogelijkheden, waaronder een verstelbare ledensteun, 4D-armsteunen en zitdiepte-verstelling.

De verstelbare lendensteun biedt extra ondersteuning aan de onderrug en kan helpen om rugpijn te voorkomen bij langdurig zitten. Door de lendensteun af te stellen op de juiste hoogte en diepte, wordt de druk op de onderrug verminderd en wordt een ergonomische zithouding bevorderd.

Daarnaast zijn de 4D-armsteunen ontworpen om de armen en schouders te ondersteunen tijdens het werken. Deze armsteunen zijn in hoogte verstelbaar, kunnen naar links en rechts draaien, naar voren en achteren bewegen maar ook in de breedte versteld worden. Zo kun je de armsteunen afstellen op de juiste hoogte en breedte voor jouw lichaam. Hier wordt de druk op de schouders en nek vermindert.

De verstelbare zitdiepte is een ander voordeel van de Interstuhl EVERYis1 bureaustoelen. Met een verschuifbare zitting kun je de zitdiepte aanpassen aan de lengte van je bovenbenen, waardoor je benen beter ondersteund worden en je lichaam in een ergonomische houding blijft. Dit kan helpen om vermoeidheid en spanning in de benen te verminderen en doorbloeding te verbeteren.

Interstuhl EVERYis1 bureaustoelen bij Bureaustoel.nl

Bij Bureaustoel.nl kun je terecht voor deze unieke Interstuhl EVERYis1 bureaustoel met witte frames. Bestel je bij ons, dan profiteer je niet alleen van een uniek aanbod, maar ook van de beste kwaliteit en service. We helpen je graag bij het vinden van de perfecte bureaustoel voor jouw werkplek, zodat er comfortabel en productief gewerkt kan worden.

Nieuwe collectie Se7en bureaustoelen bevorderen een gezonde werkhouding

Nieuwe collectie Se7en bureaustoelen bevorderen een gezonde werkhouding

Behalve goede bureaustoelen hebben we ook Se7en tips waarmee u een gezonde werkdag op kantoor of thuis kunt bevorderen.

Kantoordagen kunnen wel eens lang, stressvol en slopend zijn. Daarom is het van belang om tijdens werkdagen ook op uw gezondheid te letten. Dat kun je makkelijk doen met deze 7 handige tips van Se7en.

Korte pauze
Neem op tijd een korte pauze van uw werk om te voorkomen dat uw schouders en nek vast gaan zitten. Het is ook beter voor uw concentratievermogen en de ogen om af en toe een break te hebben van het computerscherm. Maak even een kort rondje als u van uw bureau vandaan komt. Dit bevordert de doorbloeding van vooral de benen die meestal een hele tijd in de 90 graden houding hebben gezeten en u ook wel dankbaar zijn als u even opstaat.

Ga voor groen
Dan bedoelen we niet de kleur van de muren, maar schaf wat planten aan in uw werkomgeving. We zitten met zijn allen toch best lang achter dat bureau en planten zijn niet alleen luchtzuiverend, ze zorgen ook voor een hogere luchtvochtigheid. Te droge lucht kan hoofdpijn of brandende ogen veroorzaken en dat wilt u liever voorkomen. Wat groen maakt het op kantoor ook gezelliger en aangenamer.

Betere werkhouding
U heeft het waarschijnlijk al zo vaak gehoord, een goede werkhouding kan bezoekjes aan de fysiotherapeut voorkomen. Toch willen wij u er weer op attenderen. Het is het beste om het computerscherm op ooghoogte te hebben, dan wijst de kin niet te ver naar beneden of omhoog en krijgt u geen of niet zo snel nek- en schouderklachten. Als u dan toch een verstelbare bureaustoel heeft, stel deze dan ook in. Voeten plat op de grond, zodat uw knieën vanzelf een hoek van 90 graden maken. De ellebogen moeten voor een goede werkhouding ook een hoek van 90 graden maken. Laat hierbij de armsteunen van de bureaustoel op dezelfde hoogte staan als uw bureau. Nu nog een rechte rug en u bent geslaagd voor de beste werkhouding proef! Se7en bureaustoelen hebben eenvoudig verstelbare stoelen die u helpen om uw werkhouding te verbeteren.

Drink genoeg water
Mocht u nu denken dan loop ik de deur van het toilet plat. Dat kan misschien zo zijn, maar zo komt u wel achter uw bureau vandaan. Behalve hydratatie is water drinken ook goed om af en toe op te staan en de benen te strekken. Genoeg water drinken kan hoofdpijn voorkomen en eigenlijk kunt u water vergelijken met een transportsysteem. Het vervoert voedingsstoffen naar lichaamscellen en voert afvalstoffen af, dit heeft weer een gunstig effect op ons afweersysteem.

Eet gezond en regelmatig
Drinkt u al genoeg water? Denk dan ook aan uw voeding. Vitaminen en mineralen ondersteunen het immuunsysteem en zitten natuurlijk in groente en fruit. Dit zijn weer heerlijke tussendoortjes. “An apple a day keeps the doctor away” en is een lekkere en verantwoorde snack. Regelmatig gezonde snacks zorgen er ook voor dat u niet uitgehongerd thuis komt of tijdens de lunch meer eet dan u zou willen, waarna er zo’n vervelende middag dip komt waar zelfs een goede scheut Espresso niets tegen doet.

Rek en strek
Of haal koffie voor collega’s. We zeiden het al eerder af en toe opstaan van achter uw bureau kan wonderen doen. Behalve af en toe een rondje lopen, kunt u ook proberen om zo nu en dan staand te werken. Gooi zo even rug en schouders los. Op het moment dat u genoeg van het staan heeft, dan zet u het bureau weer naar beneden. Daarnaast kunnen wat rek en strek oefeningen tussendoor een stijve nek en schouders tegen gaan.

Vermijd chaos
Ziet uw bureau eruit alsof er een wervelstorm overheen is getrokken? Chaos op uw bureau is niet bevorderlijk voor de concentratie. Een opgeruimd bureau is ook gelijk een opgeruimde geest en werkt een stuk lekkerder en als u een belangrijk stuk zoekt of een pen dan kunt u deze tenminste gelijk vinden.

Onze Se7en tips en kwalitatieve, zelf samen te stellen Se7en bureaustoelen zorgen ervoor dat u gezond de deadlines op uw werk haalt!

Wees zuinig op uw werknemers, zorg voor ergonomische werkplekken!

De arbeidsmarkt kan erg wispelturig zijn. Op dit moment is het heel moeilijk om aan werknemers te komen. Wanneer het eindelijk is gelukt om de gewenste kandidaat te laten tekenen is een goede werkplek erg belangrijk. Net als een aangename werksfeer is een aangename en ergonomische werkplek ook van belang. Het is dan ook geen overbodige luxe om als werkgever te zorgen voor een goede ergonomische werkplek. Een ergonomische bureaustoel mag hier zeker niet ontbreken.

 

Een goede ergonomische werkplek

Waar moet u aan denken voor een goede ergonomische werkplek? Als ergonomische adviseurs onderzoek doen naar ‘werk vriendelijke’ werkplekken valt hen meestal als eerste op dat de bureaustoelen niet erg gebruiksvriendelijk zijn. Wat weer als gevolg heeft dat er veel mensen rondlopen met rug, nek, pols- en elleboogklachten. Het klinkt misschien raar, maar langdurig zitten, creëert een fysieke belasting voor ons lichaam en hier komen dan weer vervelende en pijnlijke klachten uit voort. Een ergonomische bureaustoel kan veel klachten voorkomen.

Het belang van een ergonomische bureaustoel

Ten eerste moet een ergonomische bureaustoel instelbaar zijn, want ieder lichaam is weer anders. Een ergonomische bureaustoel corrigeert namelijk de houding en moet dan ook goed aansluiten op verschillende lichaamstypen. Belangrijk is dat de benen en armen een hoek van 90 graden maken en dat de rug goede ondersteuning krijgt. Behalve dat de armen een hoek van 90 graden maken, moeten ze ook rusten op een armlegger, zodat ze niet in de lucht zweven en de polsen bij het typen niet overbelast raken. Niet alleen de stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, ook het bureau moet omhoog of omlaag kunnen. Als de ergonomische bureaustoel goed is ingesteld maar het bureau te laag of te hoog is en niet versteld kan worden, dan heeft u nog niet het gewenste resultaat.

Ergonomische thuiswerkplek

Sinds de COVID-19-pandemie is thuiswerken niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Een van de weinige voordelen van de pandemie is dat men ontdekte dat thuiswerken wel degelijk goed geregeld kan worden. Daarbij werd wel het belang van een ergonomische werkplek goed onderschat. Na een paar maanden volop thuiswerken liepen de fysiotherapeuten over van het werk. Werknemers zaten gewoon aan de keukentafel uren te werken, omdat ze dachten dat dit geen kwaad kon. Het tegenovergestelde was waar. Als uw werknemers ook een paar dagen per week thuiswerken, zorg dan ook daar voor een goede werkplek met op zijn minst een ergonomische bureaustoel.

Iedereen heeft baat bij een ergonomische werkplek

Een goede ergonomische werkplek verlaagt de kans op allerlei fysieke klachten en kwaaltjes. Hierdoor is er minder ziekteverzuim en meer productiviteit. Het werkt ook mee aan de nauwkeurigheid van uw werknemer. Doordat deze pijnloos achter het bureau kan zitten, worden er ook minder fouten gemaakt. Pijn neemt namelijk ook een deel van de concentratie weg, omdat de focus op de lichamelijke klachten ligt en niet op het werk. Een goede ergonomische werkplek brengt alleen maar voordelen met zich mee voor werknemer en werkgever. Bureaustoel.nl helpt u graag bij de keuze van een goede werkplek. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Groet, Team Bureaustoel

De voordelen van een zit-/sta werkplek

De voordelen van een zit-/sta werkplek

Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig zitten ongezond is en allerlei lichamelijke klachten veroorzaakt. Zitten wordt daarom ook wel ‘het nieuwe roken’ genoemd.

Bij te lang staand werken echter, wordt het lichaam meer belast dan bij zittend werken. Een zit-sta werkplek is dan ook een logische volgende stap en is ‘hèt nieuwe werken!’

De voordelen van een zit-sta werkplek
Dat dynamisch zitten en staand werken goed voor ons is, is inmiddels geen nieuws meer. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een zit-sta werkplek? Met een zit-sta werkplek kun je eenvoudig afwisselen tussen zittend en staand werken, waardoor je je werkhouding voldoende afwisselt. Het is goed om ongeveer 20% van je werktijd te staan. Het afwisselen van je werkhouding heeft meerdere positieve effecten, zowel op korte als lange termijn.

Het meest directe effect van een gezonde werkhouding is dat je optimaal kunt presteren en meer werkplezier hebt. Doordat hart en spieren meer doorbloeding krijgen blijft de medewerker zowel fysiek als mentaal fit. Het lange termijn effect is dat de medewerker minder chronische problemen heeft, zoals spanning in de schouders, hoofdpijn, rugpijn, etc. Het kan zelfs resulteren in minder gewichtsproblemen.

Voor werkgevers zal een investering in zit-sta werkplekken resulteren in een vergrote efficiëntie en productiviteit van werknemers. De gehele comfort en werktevredenheid van werknemers leidt tot minder afleiding, betere prestaties en verhoogde efficiëntie.

Zit-sta stoelen
Een stahulp ondersteunt een afwisselende werkhouding en helpt rug- en nekklachten te voorkomen. De hoogte van een stahulp is eenvoudig te verstellen. Er zijn diverse stahulpen waar je uit kan kiezen. De muvman stahulp ‘Factory’ van fabrikant ‘aeris’ volgt door de driedimensionale beweging de gebruiker en houdt de lichaam fit en gezond. Het zitvlak is voorzien van een zacht pu-schuimkussen en is bekleed met een extreem sterke Factory stof. Stahulp Fin van het merk Interstuhl is ook comfortabel met een zwarte pu-zitting en is 20 graden zijwaarts draaibaar. De hoogte van deze stahulp is eenvoudig te verstellen door middel van een goed verstelbare gasveer. Bureaustoel.nl heeft verschillende stahulpen in het assortiment van hoogstaande kwaliteit.

Heeft u hulp nodig bij uw keuze van een stahulp? Bureaustoel.nl  geeft u graag advies over de juiste bureaustoel. Bij Bureaustoel.nl staat deskundig advies centraal. Wilt u een bureaustoel op proef proberen? Vraag dan vrijblijvend een proefstoel aan.

Een werkplek moet aan arbonormen voldoen. Welke zijn dat?

Een werkplek moet aan arbonormen voldoen. Welke zijn dat?

Eisen-en-normen-waaraan-een-werkplek-moet-voldoen

In Nederland heeft iedereen recht op een veilige en gezonde werkplek. Slechte werkomstandigheden kunnen leiden tot gezondheidsklachten en ongevallen. Om deze reden heeft de overheid werkplaatsnormen opgesteld in het Arbobesluit die ervoor moeten zorgen dat werkgevers voldoen aan de juiste werkplek.

 

De inrichting van een kantoorwerkplek dient aan de volgende normen te voldoen:

  • Minimaal 4 m² per werknemer;
  • 1 m² voor een plat beeldscherm;
  • 2 m² voor een ander beeldscherm;
  • Minimaal 1 m² om te lezen en schrijven;
  • Minimaal 1 m² voor het uitleggen van tekeningen;
  • 1 m² voor een vrijstaande of mobiele ladekast;
  • Voor een vergaderruimte geldt minimaal 2 m² per persoon.

 

Artikel 3.19 van het Arbobesluit stelt het volgende voor afmetingen van kantoorwerkplekken:

  • De afmetingen en de luchtverhouding van de werkplek zijn zodanig dat de werknemer zonder gevaar voor de veiligheid, de gezondheid of het welzijn zijn arbeid kan verrichten en hierbij over voldoende bewegingsruimte beschikt;
  • Indien in verband met de aard van de arbeid niet aan voldoende bewegingsvrijheid kan worden voldaan, dient er in de nabijheid een andere open of besloten ruimte beschikbaar te zijn met voldoende bewegingsvrijheid.

Daarnaast zijn er diverse aandachtspunten bij het bepalen van een kantoorwerkplek. Zo dient het kantoormeubilair ergonomisch verantwoord te zijn. Dit wil zeggen dat kantoormeubilair goed moet zijn zijn afgestemd op het werk en de mensen die er gebruik van maken. Zo dient een ergonomische bureaustoel qua afmetingen aan te sluiten bij de persoon en moet er bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn voor voeten en benen.

 

NPR-1813 bureaustoelen

NPR-1813 bureaustoelen zijn ideaal om als werkgever te voldoen aan ergonomisch verantwoorde bureaustoelen. De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR-1813 geeft aanwijzingen voor een verantwoorde kantoorinrichting voor Nederlanders. De Nederlandse richtlijn is afgeleid van de Europese norm EN-NEN-1335 voor bureaustoelen en is voornamelijk gericht op de grote variëteit aan lichaamsmaten van de Nederlandse bevolking. Doordat de Europese norm niet de afwijkende lengtematen van lange, smalle Nederlanders dekt, zijn NPR-1813 bureaustoelen ideaal voor Nederlanders. De NPR-1813 bureaustoelen zijn door hun verstelmogelijkheden geschikt voor ongeveer 95% van de Nederlandse beroepsbevolking. Hierdoor kunnen zowel kleine als lange mensen dezelfde bureaustoel gebruiken, handig!

Alle bureaustoelen van bureaustoel.nl zijn ARBO gekeurd en voldoen aan de Nederlandse Ergonomie Norm. Bureaustoel.nl heeft een groot assortiment en geeft u graag advies over de juiste bureaustoel. Wilt u een bureaustoel op proef proberen? Vraag dan vrijblijvend een proefstoel aan.

Gezonde medewerkers blijven duurzame inzetbaar

Gezonde medewerkers blijven duurzame inzetbaar

Bijna ieder bedrijf wil de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers wel verbeteren, maar veel bedrijven weten nog niet precies hoe ze dat moeten doen.

Een belangrijk onderwerp op het gebied van duurzame inzetbaarheid is de gezondheid van de medewerkers op de werkvloer. Belangrijke aspecten die de gezondheid van werknemers beïnvloeden zijn een betere houding, minder zitten en meer bewegen. Maar hoe pak je die punten aan als het beroep vooral zittend uitgevoerd dient te worden?

Te veel zitten
Vooral zittende beroepen vergroten de kans dat de medewerkers te veel zitten op een dag. Ruim 3 miljoen Nederlandse werknemers zitten meer dan 4 uur per dag op het werk. De werkende Nederlander zit gemiddeld zelfs 7 uur per werkdag! Te veel zitten brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee die niet genegeerd mogen worden. Zowel voor de medewerkers als voor de werkgevers heeft dit negatieve gevolgen aangezien de productiviteit zal dalen naarmate de gezondheid van de medewerkers afneemt.

Comfort en werkhouding
Een relatief gemakkelijke manier om de gezondheid van medewerkers te verbeteren is het zorgen voor een comfortabele bureaustoel die de houding positief stimuleert. Wanneer men een goede werkhouding aanneemt, kan men productiever werken en heeft men minder last van gezondheidsproblemen zoals pijnklachten en een verminderd concentratieniveau.

Actief zitten
Ook helpt het om actief te zitten door bijvoorbeeld gebruik te maken van een bureaustoel zoals de swopper. De swopper zorgt voor een goede werkhouding doordat je hem perfect af kunt stellen. Daarnaast zorgt deze bureaustoel voor een actievere werkhouding die ergonomisch verantwoord is. De swopper motiveert je automatisch om met een rechte rug te zitten in plaats van een slechtere, gebogen houding die zorgt voor pijnklachten.

Bewegen
Naast beter zitten, helpt het ook om af en toe een stukje te wandelen of om bijvoorbeeld staand te vergaderen. Dat laatste is niet alleen beter voor de gezondheid, maar het helpt ook mee de productiviteit van de vergadering en medewerkers te verhogen.

Productiviteit
Het is uitermate belangrijk dat medewerkers gelukkig en gezond zijn op het werk. Een comfortabele werkplek is daarvoor een must. Zorg voor een comfortabele en ergonomische bureaustoel die bij de werknemer past en verstelbaar is. Het draagt allemaal bij aan de productiviteit van het bedrijf.

Heeft u hulp nodig bij de keuze van de juiste bureaustoel voor een duurzame inzetbaarheid?  Bureaustoel.nl heeft een groot assortiment aan gezonde bureaustoelen en geeft u graag advies over de juiste bureaustoel. Wilt u een bureaustoel op proef proberen?  Vraag dan vrijblijvend een proefstoel aan.

Het Nieuwe Werken moet niet tegenwerken

Het Nieuwe Werken moet niet tegenwerken

Over het nieuwe werken is de laatste jaren al heel wat afgeschreven, gediscussieerd en gedebatteerd. Blogs en vakbladen, platforms, forums en workshops staan en stonden er vol van. Ondertussen is het nieuwe werken is al helemaal niet meer zo ‘nieuw’. Dankzij internet en gratis wifi lokaal (hotspots) werken heel wat jongeren én ouderen waar het kan en wanneer het hen uitkomt.

Waarom heet het dan nog steeds Het Nieuwe Werken (HNW)?  Kennelijk liepen vooral de innovators, creatieven, zelfstandigen en studenten voorop, maar is het voor velen dus toch nog níet gewoon om zo te werken.

Voor veel organisaties is het nog onbekend terrein. Zo was Aldi onlangs in het nieuws omdat voor deze organisatie (2015!) de fax nog het belangrijkste communicatiemiddel is – ook voor de filiaalmanagers in Nederland! Email is daar kennelijk nog een ‘ver van mijn bed show’. Ook wordt in veel kleine en grote organisaties nog wantrouwig naar HNW gekeken. Het zit nog niet in de genen van de organisatie. Neem bijvoorbeeld de leuke reclamespot van Cup-a-soup met de enthousiaste thuiswerker die zijn dak aan het repareren is en ‘even wegvalt’ in zijn zwembad!

Hoe is HNW ontstaan?

De steeds slechtere bereikbaarheid van de werkplek is een belangrijke factor in het ontstaan van HNW. De spoorwegen laten het afweten als er weer een bovenleiding in Utrecht defect is of als in de herfst de bekende blaadjes op de rails liggen. Op onze autowegen staat in de ochtend- en avondspits dagelijks 200 tot 350 km file omdat vrachtauto`s omkieperen of omdat het mist, regent of de zon laag staat. Zo gaat er veel kostbare arbeidstijd en productiviteit verloren wanneer men hardnekkig blijft vasthouden aan werken op de vaste werkplek op kantoor, van 9 tot 5, onder toezicht.

Alternatief werken omzeilt deze problemen. Files of treinstoringen? Dan zoek je naar een omgeving waar je met je mobiele apparatuur snel on-line kan zijn.

Ongetwijfeld heeft ook de snelle ontwikkeling van de techniek bijgedragen aan HNW. De smartphone en tablet zijn relatief nieuw. Apple introduceerde de tablet iPad in januari 2010.

Wanneer HNW tegenwerkt

Natuurlijk biedt HNW geen oplossing voor alles en iedereen. Niet elke functie, niet elk beroep, is geschikt om te werken wáár het kan en wannéér het schikt. Al wordt het steeds moeilijker om daarvan voorbeelden te bedenken.

Ook voelt niet iedereen zich thuis bij deze manier van werken. Er zijn genoeg mensen die het niet fijn vinden om structureel losgelaten te worden en geheel zelfstandig te werken. Zij voelen zich dan ontheemd en missen een vaste omgeving, collega`s en het praatje bij de koffieautomaat. Anderen kunnen de vrijheid niet aan en gaan er verkeerd mee om.

Als een organisatie die HNW invoert geen nieuwe vormen van onderlinge communicatie ontwikkelt, zal het steeds moeilijker worden om haar doelstellingen te realiseren.

Wanneer het niet goed zit met HNW

Maar wat is nu het meest belangrijk wanneer we zitten te werken? Juist: dat we zitten! En het is vaak helemaal niet fijn om te zitten zoals we zitten. Omdat we verkeerd zitten! Op een verkeerde werkplek, zoals bijvoorbeeld een eettafel of een bureautje, weggedrukt in een hoekje, onder een schuin dak. Of omdat we op een verkeerde stoel zitten: een eetkamerstoel of krukje of een ‘bureaustoel aanbieding’ van een bouwmarkt of een leuk designstoeltje zonder verstelmogelijkheden.

Ook al heeft de werkgever gezorgd voor een goed internet-abonnement en is de apparatuur helemaal top, de bureaustoel waar je op zit valt óók onder de verantwoording van de werkgever. Het personeel is zijn kostbaarste (duurste) bezit. Dus wanneer die bureaustoel niet in orde is, loopt het mis met HNW. Je krijgt last van nekklachten, schouderklachten en rugklachten. Het resultaat kan zomaar zijn: ziekteverzuim, dus het niet realiseren van doelstellingen. Krijgt HNW de schuld?

Behaal optimaal resultaat met HNW

Het is van belang om alle aspecten van HNW onder de loep te nemen: de werkomgeving, de mens en de middelen. Vaak wordt over het hoofd gezien dat de bureaustoel een belangrijk hulpmiddel is bij het vormen van een thuiswerkplek waar een groot deel van HNW wordt gerealiseerd. Een goede bureaustoel is echter van belang om fit en gezond te kunnen werken. De bureaustoel moet optimaal ondersteunen en eenvoudig instelbaar zijn. Dat is zowel de verantwoordelijkheid van de werkgever als de werknemer.

Hoe kiest u een goede en verantwoorde stoel? Heel eenvoudig en zonder risco: vraag een proefstoel aan van de World Chair en geniet tenminste 1 week van comfortabel en ergonomisch verantwoord goed zitten terwijl je zit te werken in je …kamer, achter je… met je…

John Klinkhamer