Het Nieuwe Werken moet niet tegenwerken

Over het nieuwe werken is de laatste jaren al heel wat afgeschreven, gediscussieerd en gedebatteerd. Blogs en vakbladen, platforms, forums en workshops staan en stonden er vol van. Ondertussen is het nieuwe werken is al helemaal niet meer zo ‘nieuw’. Dankzij internet en gratis wifi lokaal (hotspots) werken heel wat jongeren én ouderen waar het kan en wanneer het hen uitkomt.

Waarom heet het dan nog steeds Het Nieuwe Werken (HNW)?  Kennelijk liepen vooral de innovators, creatieven, zelfstandigen en studenten voorop, maar is het voor velen dus toch nog níet gewoon om zo te werken.

Voor veel organisaties is het nog onbekend terrein. Zo was Aldi onlangs in het nieuws omdat voor deze organisatie (2015!) de fax nog het belangrijkste communicatiemiddel is – ook voor de filiaalmanagers in Nederland! Email is daar kennelijk nog een ‘ver van mijn bed show’. Ook wordt in veel kleine en grote organisaties nog wantrouwig naar HNW gekeken. Het zit nog niet in de genen van de organisatie. Neem bijvoorbeeld de leuke reclamespot van Cup-a-soup met de enthousiaste thuiswerker die zijn dak aan het repareren is en ‘even wegvalt’ in zijn zwembad!

Hoe is HNW ontstaan?

De steeds slechtere bereikbaarheid van de werkplek is een belangrijke factor in het ontstaan van HNW. De spoorwegen laten het afweten als er weer een bovenleiding in Utrecht defect is of als in de herfst de bekende blaadjes op de rails liggen. Op onze autowegen staat in de ochtend- en avondspits dagelijks 200 tot 350 km file omdat vrachtauto`s omkieperen of omdat het mist, regent of de zon laag staat. Zo gaat er veel kostbare arbeidstijd en productiviteit verloren wanneer men hardnekkig blijft vasthouden aan werken op de vaste werkplek op kantoor, van 9 tot 5, onder toezicht.

Alternatief werken omzeilt deze problemen. Files of treinstoringen? Dan zoek je naar een omgeving waar je met je mobiele apparatuur snel on-line kan zijn.

Ongetwijfeld heeft ook de snelle ontwikkeling van de techniek bijgedragen aan HNW. De smartphone en tablet zijn relatief nieuw. Apple introduceerde de tablet iPad in januari 2010.

Wanneer HNW tegenwerkt

Natuurlijk biedt HNW geen oplossing voor alles en iedereen. Niet elke functie, niet elk beroep, is geschikt om te werken wáár het kan en wannéér het schikt. Al wordt het steeds moeilijker om daarvan voorbeelden te bedenken.

Ook voelt niet iedereen zich thuis bij deze manier van werken. Er zijn genoeg mensen die het niet fijn vinden om structureel losgelaten te worden en geheel zelfstandig te werken. Zij voelen zich dan ontheemd en missen een vaste omgeving, collega`s en het praatje bij de koffieautomaat. Anderen kunnen de vrijheid niet aan en gaan er verkeerd mee om.

Als een organisatie die HNW invoert geen nieuwe vormen van onderlinge communicatie ontwikkelt, zal het steeds moeilijker worden om haar doelstellingen te realiseren.

Wanneer het niet goed zit met HNW

Maar wat is nu het meest belangrijk wanneer we zitten te werken? Juist: dat we zitten! En het is vaak helemaal niet fijn om te zitten zoals we zitten. Omdat we verkeerd zitten! Op een verkeerde werkplek, zoals bijvoorbeeld een eettafel of een bureautje, weggedrukt in een hoekje, onder een schuin dak. Of omdat we op een verkeerde stoel zitten: een eetkamerstoel of krukje of een ‘bureaustoel aanbieding’ van een bouwmarkt of een leuk designstoeltje zonder verstelmogelijkheden.

Ook al heeft de werkgever gezorgd voor een goed internet-abonnement en is de apparatuur helemaal top, de bureaustoel waar je op zit valt óók onder de verantwoording van de werkgever. Het personeel is zijn kostbaarste (duurste) bezit. Dus wanneer die bureaustoel niet in orde is, loopt het mis met HNW. Je krijgt last van nekklachten, schouderklachten en rugklachten. Het resultaat kan zomaar zijn: ziekteverzuim, dus het niet realiseren van doelstellingen. Krijgt HNW de schuld?

Behaal optimaal resultaat met HNW

Het is van belang om alle aspecten van HNW onder de loep te nemen: de werkomgeving, de mens en de middelen. Vaak wordt over het hoofd gezien dat de bureaustoel een belangrijk hulpmiddel is bij het vormen van een thuiswerkplek waar een groot deel van HNW wordt gerealiseerd. Een goede bureaustoel is echter van belang om fit en gezond te kunnen werken. De bureaustoel moet optimaal ondersteunen en eenvoudig instelbaar zijn. Dat is zowel de verantwoordelijkheid van de werkgever als de werknemer.

Hoe kiest u een goede en verantwoorde stoel? Heel eenvoudig en zonder risco: vraag een proefstoel aan van de World Chair en geniet tenminste 1 week van comfortabel en ergonomisch verantwoord goed zitten terwijl je zit te werken in je …kamer, achter je… met je…

John Klinkhamer